Prognosecenteret

Konkursbølge slår rekord

I årets første ti måneder er 636 aktive virksomheder i byggeriet gået konkurs. Ifølge cheføkonom er der en relevant bekymring for, at det rekordhøje niveau fortsætter.

2023 tegner til at slå alle konkursrekorder for bygge- og anlægsbranchen.
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at 636 aktive virksomheder inden for byggeri og anlæg er gået konkurs i de første ti måneder i 2023.

Det er det højeste niveau, siden statistikken blev etableret i januar 2009:

- Konkurser inden for bygge- og anlægsbranchen sætter rekord lige nu. Niveauet i de ti første måneder er højere end konkursbølgen efter finanskrisen i 2009, siger cheføkonom Martin Kyed, Prognosecenteret.

konkurser-i-aktive-bygge-og-anlaegsvirksomheder

Han fortæller, at bygge- og anlægsbranchen i denne periode oplever helt systematisk kraftigere konjunkturudsving, og han er ikke tvivl om, at konkurstallene er et af de kraftigste signaler på økonomisk afmatning i samfundet:

- Inden for VVS- og anlægsarbejder er aktiviteten stadig høj, og her er derfor færre konkurser end normalt. Men ellers finder vi stigende konkurstal i stort set alle dele af bygge- og anlægsbranchen.

konkurser-i-aktive-bygge-og-anlaegsvirksomheder-sammenlignet

Cheføkonomen forklarer, at de mange konkurser på virksomhedsniveau kan have mange årsager:
- Der er stadig virksomheder, som er mærkede efter Covid19 og aldrig helt er kommet sig økonomisk. Men de generelle økonomiske forhold presser nu virksomhederne med stigende renter, høje materialepriser og fald i nybyggeriet.

Der er stadig virksomheder, som er mærkede efter Covid19 og aldrig helt er kommet sig økonomisk.

konkurser-blandt-aktive-bygge-anlaegsvirksomheder-foerste-10-mdr

Ifølge Martin Kyed er der en relevant bekymring for, at det høje niveau af konkurser fortsætter:

- Konkurs for én virksomhed fører ofte tab med sig for andre virksomheder, når de må kigge i vejviseren efter tilgodehavender. Omvendt vil enkeltstående tab sjældent koste en veldreven virksomhed livet.

Vi er derfor i en oprydningsperiode, hvor virksomheder bliver testet på deres overlevelsesevne. Heldigvis er der mange veldrevne virksomheder i bygge- og anlægssektoren."

Vil du vide, hvad Prognosecenteret kan gøre for dig?

Udfyld formularen, og vi tager en snak om hvilke rapporter og analyser der giver mest mening for dig og din forretning.